تاریخچه سوئیچ های مکانیکال

مقدمه

کیبوردهای مکانیکال در دهه‌ی اخیر به شکل چشمگیر و شگفت انگیری محبوب شده اند بطوری که کمتر کسی این روزها به سراغ کیبورد های غشایی (ممبرین) می رود و تا حدی هم بی ربط نیست اگر بگویم کیبوردهای غشایی منسوخ شده اند اما باید دقت داشته که مفهوم سوئیچ های مکانیکال چیز جدید نیست و قدمت آن به دهه های 1970 و 1980 باز می گردد. این سوئیچ های طی سالیان تکامل یافته اند و به شکل امروزی که ما از آنها استفاده می کنیم در آمده اند.

در این مقاله قصد داریم تا درباره تاریخچه سوئیچ های مکانیکال صحبت کنیم پس اگر علاقمند چنین موضوعی می باشد پس تا انتهای این مطلب با اکسین سیستم همراه باشید.

سوئیچ های مکانیکی اولیه در اواخر دهه 70 و 80

اولین کیبوردها اساسا ماشین تحریر هایی بودند که با برق کار می کردند. با پیشرفت های روز افزون صنعت، مدل های اولیه کیبوردها دست خوش تغییراتی شدند و به تدریج شبیه آنچه که امروز استفاده می کنیم شدند. گفتنی است که مدل های اولیه کیبوردها همگی از سوئیچ های مکانیکی استفاده می کردند.

1.سوئیچ های فنری پیچ خورد (Buckling Spring Switches)

تاریخچه سوئیچ های مکانیکال

سوئیچ های فنری پیچ خورده که بطور عیر رسمی به آن ها BS نیز گفته می شود، توسط ریچارد هانتر هریس اختراع و در سال 1977 توسط IBM ثبت اختراع شدند. گفتنی است که نام این سوئیچ ها از نحوه عملکرد آنها الگوبرداری شده است و نحوه عملکرد آنها بدین صورت بود که با فشار دادن کلید باعث اعمال نیرویی به مکانیزم فنر زیر آن می شود تا فنر خم شده و سوئیچ فعال شود.

سوئیچ های فنری پیچ خورد

نحوه کار کرد سوئیچ های فنری پیچ خورد

2.سوئیچ های چری (Cherry Switches)

شرکت Cherry در ابتدا در صنعت خودروسازی فعالیت می نمود و سوئیچ هایی را برای ماشین آلات مختلف تولید می کرد. این شرکت در سال 1967 وارد دنیای کیبوردها شد و خیلی سریع نام خود را بعنوان یکی از با سابقه ترین تولید کنندگان این حوزه به ثبت رساند.  نقطه عطف مسیر حرفه ای Cherry در سال 1984 رقم خورد، زمانی که این شرکت پتنت سوئیچ های مکانیکی خود را ثبت و مدل معروف MX را به بازار عرضه کرد.

اولین عضو خانواده MX، سوئیچ MX Black بود؛ یک سوئیچ خطی با عملکرد ساده که برای فعالسازی به 60 گرم فشار نیاز داشت. این سوئیچ در کیبوردهای سری M6  مورد استفاده قرار گرفت و بسرعت جایگاه خود را در میان کاربران خانگی و حرفه ای تثبیت نمود، شرکت چری با بدست آوردن چنین موفقیتی بعدها به سراغ ساخت کیبوردهای برای فضاهای تخصصی مانند پایانه های صنعتی و بیمارستان رفت.

امروزه نیز سوئیچ های سری MX در خط تولید شرکت Cherry پا برجا باقی مانده و در قالب رنگ ها و مدل های مختلف با کارایی های متنوع تولید و عرضه می شوند؛ که از میان آنها می توان به سوئیچ های خطی،لمسی،بیصدا و کلیکی اشاره نمود. امروزه Cherry نه تنها فقط یک برند قدیمی و باسابقه درخشان در دنیای کیبوردهای گیمینگ می باشد بلکه بعنوان مرجعی معتبر در دنیای کیبوردهای گیمینگ نام برده می شود و بسیاری از کیبوردهای حرفه ایی و گیمینگ به آن وابسته می باشند.

3.سوئیچ های ALPS

ALPS سوئیچ های

نخستین کیبوردهایی که در رایانه های اولیه دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس مورد استفاده قرار گرفتند، توسط شرکتی نام  Alps Electric ساخته و تولید شده بودند. این سوئیچ ها اولین بار در سال 1983 معرفی شدند و از اولین نمونه های طراحی جمع و جور و پر کاربرد کیبوردها به شمار می رفتند.

سوئیچ های Alps در مدل های مختلفی در مدل های مختلف و متنوعی عرضه می شوند. که از جمله آنها می توان بخ سوئیچ خطی و لمسی نام برد. سوئیچ های تولید شده توسط شرکت Alps به “سوئیچ های پیچیده Alps” شهرت پیدا کرده بودند زیرا کهدر طراحی آنها از قطعات مکانیکی متعددی استفاده شده بود. نسخه های ابتدایی این سوئیچ ها فاقد هر گونه لوگو شرکت بودند اما در قسمت زیرین آنها نام شرکت حک شده بود.

گفتنی است که سوئیچ های Alps بطور انحاری در کیبوردهای تولیدی این شرکت بکار می رفتند و در هیچ کیبورد دیگری قابل یافتن نبودند همچنین همچنین در سال 2012 شرکت Alps تولید این سوئیچ ها را متوقف نمود تا بعد از 29 سال این سوئیچ ها بازنشسته شوند.

بازگشت سوئیچ های مکانیکی مدرن

در دهه 90 میلادی بسیار از شرکت های تولید کننده سوئیچ های مکانیکی، تولید سوئیچ مکانیکی را متوقف نمودند زیرا که به دنبال استفاده از سویچ های غشایی(ممبرین) بوندند تا هزینه های تولید را کاهش دهند. با این حال سوئیچ های مکانیکی از سال 2010 به شکل امروزی دوباره به بازار بازگشتند و تا کنون بعنوان گزینه اصلی در کیبوردهای گیمینگ و حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند. نقطه عطف دیگر در سال 2014 رقم خورد، زمانی که حق ثبت اختراع Cherry MX منقضی شد. این اتفاق باعث شد تا شرکت های متعددی وارد بازار سوئیچ های مکانیکی شوند و دست به تولید سوئیچ های انحصاری خود بزنند که همین امر باعث افزایش رقابت در این بازار شد و موجوب بازگشت پرقدرت دوباره سوئیچ های مکانیکی به بازار شد.

برندهای سوئیچ های مکانیکی

 چری (Cherry MX):

چری (Cherry MX)

درست است که با منقضی شدن حق ثبت اختراع Cherry MX در سال 2014 برندهای مختلفی وارد این بازار شدند اما ناگفته نماند که این برند همچنان یکی از قدرتمندترین و بزرگترین برندها در زمینه تولید سوئیچ های مکانیکی می باشد بگونه ای که برند مشهور و قدرتمندی مانند Corsair از سوئیچ های این برند در محصولات خود استفاده می نماید. این برند همچنان مشغول به توسعه سوئیچ های مکانیکی خود می باشد که آخرین سوئیچ تولید شده این شرکت برای گیمرهای سوئیچ Cherry MX Silver ( نقره‌ای) می باشد. همچنین این سوئیچ در حال حاضر بر روی کیبورد گیمینگ رپو مدل V520RGB نصب شده است.

کیبورد گیمینگ رپو مدل V520RGB

گترون (Gateron):

سوئیچ مکانیکال گترون

این شرکت در ابتدا سوئیچ های مکانیکی خود را با کپی از روی سوئیچ های Cherry MX آغاز کرد و بسیار از طرح های اولیه این شرکت  نمونه های مشابه با سوئیچ های Cherry MX بودند. اما با گذشت زمان برند گترون موفق به ساخت منحصر به فرد خود شد که امروزه درمیان گیمیرها از محبوبیت و شهرت بالایی برخوردارند.از سوئیچ های معروف این برند می توان به Gateron Milky Yellow و Gateron Ink Black V2 نام برد.

سوئیچ مکانیکی گترون

سوئیچ های معروف برند گترون Gateron Milky Yellow و Gateron Ink Black V2

کیل (Kailh):

سوئیچ مکانیکال کیل

برند کیل(Kailh) فعالیت خود را با تولید سوئیچ هایی مشابه با Cherry MX آغاز نمود. با مرور زمان این برند با تکیه بر تجربه شخصی خود سوئیچ های منحصر به فرد و خلاقانه ای را تولید کند که در میان علاقمندان به کیبوردهای سفارشی  و کاربران عادی از محبویت بسیار بالایی برخوردار هستند. یکی از محبوب ترین و معروف ترین تولیدات این برند سری Box می باشد.

لاجیتک (Logitech):

سوئیچ مکانیکال لاجیتک

لاجیتک با نام Logitech G در سال 2014 در زمنیه تولید سوئیچ های مکانیکی شروع به فعالیت کرد و موفق یه ساخت سوئیچ های مکانیکی انحصاری خود بنام Romer-G شد. این سوئیچ ها از نظر طراحی کاملا با سوئیچ های MX متفاوت بودند. باز گشت  سالها برند لاجیتک با ساخت و عرضه GX Switch به طراحی نزدیک تری به استاندارد MX روی آورد.

ریزر (Razer):

سوئیچ مکانیکال ریزر

برند ریزر همانند برند Logitech G در سال 2014 اقدام به تولید سوئیچ های مکانیکی انحصاری خورد نمود. سوئیچ های ابتدایی این برند با همکاری شرکت Kailh ساخته شد و به مرور زمان به هویت مستقل ریزر در دنیای سوئیچ های مکانیکی تبدیل شد.

استیل سریزر (SteelSeries):

سوئیچ مکانیکال استیل سریزر

استیل سریزر (SteelSeries) یکی از برندهای فوق العاده محبوب و پرطرفدار در زمینه محصولات گیمینگ می باشد که در بسیار از کیبوردهای خود با شرکت Cherry همکاری داشته است. با این حال در سالهای اخیر این برند به سراغ استفاده از سوئیچ های جدید و نوآورانه رفته و در مدل های پرچم دار خود از فناوری های متفاوتی مانند سوئیچ های مغناطیسی بهره برده است.

هایپر ایکس (HyperX):

راهنمای جامع و کامل سوئیچ های HyperX

برند هایپر ایکس یکی از برندهای فوق العاده قدرتمند در حوزه تجهیزات گیمینگ می باشد که در سال های اخیر تصمیم گرفته است سوئیچ های مکانیکی خود را طراحی نماید. این برند بر روی نحصولات خود از سوئیچ های مکانیکی انحصاری خود کاملا استفاده می نماید اما در یک همکاری مشترک با برند Ducky اقدام به تولید یک کیبورد گیمینگ نمود بنام Ducky One 2 Mini که با سوئیچ های هایپر ایکس تجهیز شده بود. برای اطلاعات کامل درباره برند هایپر ایکس و سوئیچ های مکانیکی آن می توانید به مقاله راهنمای جامع و کامل سوئیچ های هایپر ایکس مراجعه بفرمایید.

کلام آخر

ما در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با تاریخچه کیبوردهای گیمینگ و انواع برند های سوئیچ مکانیکی آشنا کنیم. اگر شما هم به چنین مطالبی از جمله تاریخچه کیبوردهای مکانیکی به شما توصیه می کنیم مجله اکسین سیستم را بصورت هفتگی دنبال کنید تا از مطالب فوق العاده باخبر شوید.